sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Budapest 1

Käytiin sitten tarkistamassa onko kevät mannermaalla Budapestin kohdalla pitemmällä kuin täällä pohjolassa.  Olihan se - vaikea arvioida kuinka paljon, mutta mielestäni ainakin kuukauden edellä meihin nähden - kylmä on kevät ollut sielläkin.  Ja kotoisen toukokuinen tunnelma tuli siitäkin, että kevytoppatakki ei ollut yhtään liikaa, sillä välillä kovaakin puhaltava tuuli oli hyytävän kylmä, toisaalta suojaisilla aurinkoisilla paikoilla oli ihan kesäinen lämpö. 

Suurimmassa osassa puista oli jo kevään heleänvihreät lehdet ja kukkivia puita oli paljon, luultavasti kirsikka- ja koristeomenapuita etupäässä, hevoskastanjakin kukki parhaillaan.  Puistot olivat täynnä lintujen laulua, voikukat täydessä kukassa ja osin jo hattaravaiheessa, joku poppeli(?) levitteli höytyviään kuin olisi satanut lunta.

 Näkymä Margit-sillalta saarelle

Yleiskuva kaupungista on oikein ihastuttava.  Siistiä ja kaunista, vanhoja hienoja rakennuksia ja leveitä bulevardeja - jos bulevardi on puistokatu:)  Rauhallinen, mutta samalla kuitenkin eläväinen kaupunki imaisi kulkijan mukaansa ja runsaasti löytyi pieniä ja tosi suuriakin puistoja.  Tonava halkoo kaupungin läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin, mutta monien siltojen ansiosta joen ylittäminen onnistuu helposti.  Netistä löytyy niin paljon tietoa kaupungista ja sen värikkäästä historiasta, että taidan jättää tarkemman kuvailun väliin - kannattaa kuitenkin tutustua siihen, jos kaupunki alkaa kiinnostaa.  Ainakin itselleni etukäteislukeminen antoi ensi käynnille kiinnostavia kiintopisteitä, joilta toiselle suunnistaa.

 Näkymä Pestin puolelle Gellert-kukkulalta

Kuviakin, paaaljon hienompia kuin omani löytyy merkittävimmistä turistikohteista, mutta niitä kuitenkin laitan, koska omat kuvat on aina omia kuvia ja niiden kautta on mukava kerrata omaa matkaansa:)  Ensimmäisenä päivänä yritettiin luoda yleiskuvaa kaupungista.

Näkymä Gellert-kukkulalta Budaan

Pari ensimmäistä päivää kävelimme ympäriinsä, mutta sitten alkoivat jo jalat olla muussina ja teki myös mieli vähän pitemmälle joen rannan läheisyydessä olevistä ns. pakollisista kuvioista.  Kylpylässä emme käyneet vaikka kaupunki on niistä kuuluisa kuumien lähteittensä ansiosta.  Jossain oli, että se on moka - sama kuin kävisi Pariisissa käymättä Eiffeltornissa, mutta olenhan tehnyt senkin8]

7 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Olen minäkin käynyt Budapestissä käymättä kylpylässä. Kai sitä saa tehdä mitä haluaa kun on aikuinen ;-D
Hieno kaupunki, on ihanaa käydä imemässä kukkivien puiden kauneutta ja myös tulla takaisin ennen toukokuuta ja sen kukkia omalla pihalla.

pirkko kirjoitti...

Hauskaa lukea Budapest kokemuksia, se kun on meidän perheen toinen kotikaupunki. Kävin viimeksi helmikuussa ja silloin siellä oli kylmintä sitten kymmeniin vuosiin eli ihan talvi, vaikka normaalisti olisi jo pitänyt olla kevät pitkällä.

Irene kirjoitti...

Ihana kaupunki. Valitsin Budabestin ja kylpylän 50-vuotispäiväkseni. Tosin emme osanneet etikettia tyttäreni kanssa. Vietin siellä viikonlopun perheen kanssa. Hieno reissu!

Inkivääri kirjoitti...

Saila, enpä tunne jääneeni mistään paitsi - kevättä oli ihana haistella ihan pihalla:)

Pirkko, ilmankos siellä nytkin oli tosiaan välillä melkoisen kylmä tuuli. Mutta sellaista se kevät on - kyllä täällä kotosuomessa vaan oli tänään auringossakin palijo kylymempi:)

Irene, siitä etikestistä tosiaan varoiteltiin etukäteen ja kylpylähenkilökunnan kielitaidosta tai sen puutteesta:) Mutta nämä kevätpäivät oli kyllä ihan parasta viettää ulkona, kaupunki oli tosiaan sekä siisti että vihreä ja kovin liikenne keskittyi aikalailla muutamille valtaväylille. Historiallisessa keskustassa oli lisäksi tosi paljon kävelykatuja.

arleena kirjoitti...

Minäkin tykkäsin Budapestista, kaunista ja paljon nähtävää.
Olimme heinäkuussa ja silloin oli liian lämmintä. Ajelimme pustalle ja kävimme viinitilalla.

intopii kirjoitti...

Näyttää ihastuttavalta. Kiitos kuvista!

~R&T~ kirjoitti...

Olipa mukava päästä nojatuolimatkalle kanssasi :)
Olen käynyt Unkarissa kauan sitten, Zsegedissä. Budabestissakin piipahdimme, taisi lennot mennen tullen olla sinne mutta silloin ei soitolta ja konsertoinnilta ollut juurikaan aikaa nähtävyyksiin.Kauniita konserttisaleja päästiin kyllä käyttämään ja kaikki matkat kävelimme jotka pystyimme nähdäksemme mahdollisimman paljon ;)

Amazing Counters