perjantai 20. toukokuuta 2011

Makuvettä, muita vinkkejä hakusessa

Minulla kasvaa pari muhkeaa saksankirvelipuskaa (Myrrhis odorata) tuolla pellonlaidalla.  Nätti kasvi, jota en uskalla kuitenkaan laittaa kukkapenkkiin, kun sen leviämisestä kaikkialle varoitetaan.  Juolavehnän kaverina se on pysynyt ihan aloillaan;)  Lehdet ovat vähän saniaismaiset ja väri pysyy keväisen heleän vihreänä koko kasvukauden.  Minä käytän sitä kukkakimppuihin vihreäksi ja makuveteen - kannuun vettä ja saksankirvelin lehti sinne upoksiin - paitsi hyvän makuista myös kaunista lasikannua käyttäessä. 

Kasvaako sinulla saksankirveliä ja jos kasvaa kuinka käytät sitä?  Linkissä on käytöstäkin jonkin verran, mutta olisi kiva kuulla lisää omakohtaisia kokemuksia:)

7 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Vinkkejä ei ole, mutta kiitän sinua vinkistä! Olenkin unohtanut saksankirvelin. Se on kaunis ja tosiaan pärjää juolavehnässäkin, siis hyvä tännekin :-)

Villiviini kirjoitti...

Ei minullakaan ole vinkkejä. Jätin oman saksankirvelini riemumielin vanhan kodin pihaan, vaikka hyväähän se oli esimerkiksi juuri vettä maustamaan. Nyt lipstikassa on ihan tarpeeksi isoa yrttiä...

Inkivääri kirjoitti...

Saila, ne onkin arvokkaita kasveja, jotka pärjää juolan kanssa:)

Villiviini, lipstikka on se toinen iso ja juolavehnälle pärjäävä:) Ne ja vielä venäläinen rakuuna kasvavat hyvin entisellä yrttimaallani, jonka tein heti ekana puutarhahommanani. Huonostihan siinä kävi - laitoin tiilipolut suoraan pohjamaan päälle, peratun kyllä, mutta aina niitä juuria jää. Siitähän ne juolat sitten valtasivat kasvupenkit väkisin. Nyttemmin olen oppinut käyttämään katekangasta8]

Nettimartta kirjoitti...

Lisptikkaa ja rakuuna on mullakin, muttei saksankirveliä. Kuulostaa kyllä sellaiselta pakkaukselta, että voisi kilvoitella tilasta nokkosten ja juolavehnan kanssa ;) Meinaan noita mulla on ja lisäks koiranputkea ja ohdaketta.
Koreita narsissikuvia ed. postauksessasi.

Inkivääri kirjoitti...

Nettimartta, eikö ole ihanoita narsissit:) Joo, just niittenkin kaverina mullakin ja hyvin menee8]

Unelma kirjoitti...

Minulla on kirveliä kasvamassa. Kesäisin sitä laitan vesikannuun, samoin kuin sinäkin. Nyt ennen kukintaa kuivaan kirveliä viherjauheeseen talven varalle. Jälkiruokien koristeena se on myös kaunista.
Lipstikkaa myös kuivuriin, mutta sitä on laitettava varoen, muutoin maistuu koko jauhe lipstikalle.

Inkivääri kirjoitti...

Unelma, minä en olekaan säilönyt sitä mitenkään. Tuossa linkissä sanottiin, että maku menee kuivatessa, kannattaa pakastaa, mutta viherjauheessa taitaakin olla tärkeintä säilöä kesän vihreät talteen?

Amazing Counters